Column COLLEGE VAN BESTUUR
December 2017
Paars!
Het is vrijdag 14 december 2012. Op de mooie school waar ik op dat moment rector ben, wappert trots de regenboogvlag. Vandaag vieren we Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag laten scholieren hun solidariteit zien met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes, transgenders en interseksuelen, door het dragen van de kleur paars. De GSA (de Gender Sexuality Alliance) van mijn school is nauw betrokken bij de verschillende activiteiten die op deze dag plaatsvinden.

Steeds meer scholen hebben een GSA. Op de landelijke website van het netwerk van GSA’s in Nederland staat het duidelijk verwoord: “De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op zijn school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.” Kortgeleden nog bracht koningin Maxima een verrassingsbezoek aan ons Hofstad Lyceum. Ze was daar om in gesprek te gaan met de leerlingen die ook op deze school een heel actieve GSA vormen.

Het is 1 maart 2013. In alle vroegte ben ik met mijn gezin afgereisd naar Nijmegen. Het belooft een prachtdag worden. Vandaag zullen Roelof - mijn broer - en Benno elkaar het ja-woord geven. Vandaag trouwt mijn broer met zijn grote liefde, in het bijzijn van iedereen die hen dierbaar is. En ja, het werd een prachtdag: een dag waarop de Liefde opnieuw liet zien dat zij alle kleuren van de regenboog ten diepste koestert.

Mensen brengen een schitterende diversiteit met zich mee. Als het ons lukt om die diversiteit de ruimte geven, dan zijn we samen tot grootse zaken in staat. Diversiteit aanwenden als kracht vraagt een grote inzet van ons. Het is soms hard werk. Maar het is ten zeerste de moeite waard, omdat we daarmee het geheel nog veel kleurrijker kunnen laten worden dan de eenvoudige optelsom van de samenstellende delen. Het is aan ons om onze kinderen te laten zien en te laten voelen dat ze er mogen zijn zoals ze zijn. Zodat we samen kunnen blijven bouwen aan een kleurrijke toekomst.

Het is 8 december 2017. Ik sta voor m’n kast en overweeg welke paarse kledingstukken ik vandaag zal aantrekken. Het polsbandje dat ik in 2012 van de GSA ontving, zal ik dit jaar opnieuw dragen. Met trots en met hoop: paars!

• Link naar website GSA-netwerk
Filmpje bezoek koningin Maxima:Ingrid de Bonth is per 1 februari 2015 vicevoorzitter van het college van bestuur met de portefeuille bedrijfsvoering.
EERDERE COLUMNS