Column COLLEGE VAN BESTUUR
December 2018
Onderwijs is mensenwerk
Een vierdaagse schoolweek in Zaanstad, onbevoegden voor de klas, een schoolbestuurder die voorstelt robots in te zetten, scholen die door ziekte van docenten tijdelijk hun deuren moeten sluiten. Zomaar een greep uit de berichten van de afgelopen maanden. Het lerarentekort in Nederland wordt steeds scherper voelbaar, zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs. Op dit moment staan er vijfenzestig onvervulde vacatures op de geheel vernieuwde website van Lucas Onderwijs. Tel daar de vele tientallen vacatures die openstaan wegens ziektevervanging binnen onze stichting, nog maar eens bij op.

Natuurlijk is het onderwijs niet de enige sector waar op dit moment veel onvervulde vacatures zijn. In de zorg, de bouw en de techniek is de roep om gekwalificeerde medewerkers zeker zo groot als in het onderwijs. Programma’s als Klassewerk in het primair onderwijs en De Rode Loper in het voortgezet onderwijs willen jongeren interesseren voor het mooie beroep van leraar. De lerarenopleidingen trekken gelukkig weer meer studenten, maar het duurt nog zeker vier jaar voordat we daar de effecten van kunnen waarnemen.

Zij-instromers
Binnen onze stichting zijn dit schooljaar inmiddels vierentwintig zij-instromers actief en er volgen er binnenkort nog meer. Een aantal parttimers heeft aangeboden meer te werken en medewerkers die eigenlijk met pensioen konden, besloten nog wat langer door te werken. In het voortgezet onderwijs zijn we actief met drie opleidingsscholen, waardoor ook hier de instroom van nieuw onderwijstalent wordt bevorderd.

Het is natuurlijk van belang er alles aan te doen om de instroom van nieuwe studenten bij de lerarenopleidingen te bevorderen en startende leraren goed te begeleiden in school, zeker in de eerste jaren van het beroep. De groei van startbekwaam naar vakbekwaam vraagt immers om steun van ervaren collega’s. Minstens zo belangrijk is het om zittende leraren te ondersteunen in hun werkzaamheden en carrière, zodat ze behouden blijven voor het onderwijs. Natuurlijk gaat het hierbij om goede arbeidsvoorwaarden en een plezierige werksfeer op school. Daarnaast gaat het erom het beroep van leraar op langere termijn aantrekkelijk te houden. Het is belangrijk je te kunnen blijven ontwikkelen door studie, via onze eigen Lucas Academie, of met een gerichte opleiding naar de leidinggevende kant van het onderwijs. Een overstap naar een andere school binnen onze stichting kan soms ook nieuwe energie geven. Dat is binnen ons bestuur gelukkig eenvoudig te realiseren.

Essentieel is dat we met elkaar ervoor zorgen dat leerlingen, ouders en leraren voorop blijven staan. Oplossingen waarbij wordt gesuggereerd dat robots de taak van een leraar kunnen overnemen, hebben niet mijn steun. ICT kan veel betekenen voor het onderwijs. Leraren die kinderen begeleiden op hun pad naar volwassenheid vormen de basis voor goed onderwijs. Gelukkig werken binnen Lucas Onderwijs zo’n vierduizend collega’s samen aan het best denkbare onderwijs voor leerlingen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Dat doen ze met een bevlogenheid en betrokkenheid die respect en waardering verdienen. Werken in het onderwijs is en blijft mensenwerk!Ewald van Vliet is per 1 januari 2014 voorzitter van het College van Bestuur van Lucas Onderwijs. Hiervoor was hij burgemeester van de gemeente Lansingerland. Ewald van Vliet werkte eerder al tien jaar voor Lucas Onderwijs.
EERDERE COLUMNS