'Werken in het onderwijs geeft mij echt voldoening'

Juli 2019
Na tien jaar nam Carmen Hofman (27) afscheid van haar carrière in de kinderopvang. De zij-instromer is sinds dit schooljaar in dienst van basisschool Carolus.
“Ik liep een dag mee op een school en toen wist ik: dit wil ik. Ik werkte al sinds mijn zeventiende in de kinderopvang. Ik heb mbo Pedagogisch medewerker en hbo Pedagogiek afgerond en tegelijkertijd gewerkt. Met veel plezier hoor, maar op een gegeven moment werd het werk te eentonig. Eten, slapen, luiers verschonen. Telkens opnieuw. Het was bovendien fysiek zwaar. Daarnaast maakten de steeds striktere regels het werk minder leuk. Zomaar spontaan met de kinderen op pad gaan, kan bijvoorbeeld niet meer.”
 
Zoektocht
Carmen keek om zich heen. “Ik wist niet goed wat ik wilde. Ik heb eerst geassisteerd bij het management van de kinderopvang waar ik werkte, maar een baan op kantoor was niet wat ik zocht. Ik miste mijn collega’s en het contact met de kinderen. Ik heb stage gelopen als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis, maar dat was het ook niet. Je kunt daar niet echt een band opbouwen met de kinderen, omdat het contact te kort is. En thuis bleef ik maar aan ze denken.”
 


Via een vriendin liep Carmen uiteindelijk een dag mee op een basisschool in Boskoop. “Daar kwam alles voor mij samen: het contact met de kinderen, de ouders en de collega’s. Toen ik dat besefte, heb ik de mogelijkheden uitgezocht en bedacht waar ik zou willen werken. In elk geval in een stad, want een dorpsschool is mij te homogeen. Een school met kinderen van uiteenlopende achtergronden vind ik interessant.” Daarnaast wilde Carmen werken en leren combineren, zo kwam zij op de mogelijkheid van zij-instromer. “Dit is voor mij de beste optie, ik moet toch ook mijn vaste lasten kunnen betalen.”
 
Speeddate met Lucas-scholen
Voor het vinden van de juiste werkplek ging Carmen niet over een nacht ijs. “Ik vond het belangrijk om een school te kiezen waar ik op mijn gemak kan zijn qua sfeer en beleid. Daarom heb ik vorig jaar mei verschillende schoolbesturen aangeschreven voor een kennismaking. Ik kreeg enorm veel reacties. Daar was ik echt blij mee, want zo kon ik een goede vergelijking maken. Ook deed ik mee aan een speeddate met Lucasscholen en liep ik een dag mee op de Carolusschool. Ik ben blij dat ik uitvoerig onderzoek heb gedaan, want zo kwam ik tot een goede keuze.”
 
Sinds afgelopen november volgt Carmen als zij-instromer de tweejarige pabo-opleiding. Gedurende die periode heeft zij een vrijstelling van de lesbevoegdheid. Maar het is hard werken. Carmen: “Je moet toch een vierjarige opleiding in twee jaar doen. Ik ga een dag in de week naar school, ik heb een dag om te leren en sta drie dagen per week voor groep 3. Gelukkig krijg ik steun en goede begeleiding van mijn collega’s. Ik krijg de ruimte om te leren en fouten te maken; ze nemen mij echt serieus. Dat voelt heel goed.”
 


De leerkracht in opleiding staat al zelfstandig voor de groep. “In het begin gaf ik een les en besprak die daarna met een van de duo-leerkrachten van de groep. Die directe feedback is heel fijn, dat helpt je echt vooruit als beginnend leerkracht. Nu draai ik al hele dagen zelfstandig. Ze hebben vertrouwen in mij. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en ik voel me steeds meer op mijn gemak.”
Komend schooljaar vormt Carmen Hofman een duo in groep 5. “Ik wil graag ervaring opdoen bij een oudere groep. In de kinderopvang en nu weer in groep 3 heb ik alleen contact met jonge kinderen. Al vond ik deze kinderen al best groot”, lacht ze. 
 
Werkplezier
“De overstap naar het onderwijs heeft me iets heel belangrijks gebracht: ik heb weer plezier in mijn werk. Ik stond een beetje stil en nu leer ik elke dag. In dit werk kan ik bovendien meer van mijzelf kwijt: in de kinderopvang was het vooral zorgen voor. Nu voer ik gesprekken met kinderen en breng ik ze iets bij. Mijn werk levert kinderen echt iets op: naast lezen en schrijven, krijgen ze bijvoorbeeld ook meer zelfvertrouwen en leer ik ze dingen als hoe je met elkaar omgaat. Zoiets vind ik heel belangrijk. De werkdruk valt me bovendien alles mee, al zijn de dagen wel veel langer dan verwacht en is de combinatie leren en werken best zwaar. Buiten dat zit ik na het eerste schooljaar nog steeds op een roze wolk; ik vind alles leuk en ik ben ontzettend blij met de overstap.”
 
Tekst Sietske Arkenau
Foto Lou Wolfs