5 VRAGEN AAN...
Juli 2019
Afke Kuyper, kunstdocent, illustrator, vormgever, schrijver
Wie ben je en wat doe je?
Afke Kuyper, 34 jaar, kunstdocent aan het Edith Stein College, althans tot deze zomer, want met spijt in mijn hart neem ik afscheid van de school.
Waarom ga je weg?
In 2017 werd er borstkanker ontdekt. Na zeer intensieve chemo, een operatie en bestraling, ben ik weer aan het werk gegaan. Maar lesgeven is toch te zwaar gebleken. Door de chemo kan ik niet zoveel prikkels hebben. Vier dagen per week lesgeven lukt niet meer, ik vind dat erg jammer, want ik vind leerlingen heel leuk. Ik ga kijken of ik op projectbasis les kan geven en het kan heel goed zijn dat het over een tijdje wel weer lukt. Het gaat verder eigenlijk heel goed met me. Ik voel me meer mezelf en heb meer rust gevonden. Nu ik stop met lesgeven op school, loop ik ook niet meer tegen de frustratie aan dat het niet gaat.
Je schreef een indrukwekkend boek over je ziekte...
Het boek was noodzaak, het moest eruit. Ik heb tijdens mijn ziekte elke dag notities gemaakt en foto's. Ik wil delen wat je allemaal meemaakt. Iedereen heeft wel eens een slechte haardag, maar hier ben je maandenlang op je lelijkst, mensen kijken anders naar je, zien dat je ziek bent. Dat maakt je heel klein. Ik wil laten zien dat het erbij hoort. Ik krijg veel positieve reacties over mijn schrijfstijl en over de openheid waarmee ik heb geschreven. Een pseudoniem heeft daarbij wel geholpen, dat gaf net iets meer afstand. De eerste keer dat ik mijn aantekeningen ging uitwerken, moest ik keihard huilen. Bij de tweede ronde was er nog veel verdriet, maar daarna ging het echt om het boek, om stijl, spelling. Ik heb alles zelf gedaan; van het schrijven, tot het ontwerp van het omslag, de vormgeving, het uitgeven en nu de promotie bij de boekwinkels. Het is een prachtig boek geworden en ik ben er heel trots op.
Voor wie is dit boek?
Geef het maar niet cadeau aan iemand die borstkanker heeft, dan wil je dit allemaal niet lezen. Maar als je dichtbij iemand staat die kanker heeft, dan kan het wel wat voor je betekenen. Ook mijn directe omgeving reageerde bij het lezen soms verrast. Je denkt dat je alles meekrijgt als je zo betrokken bent bij iemand die ziek is, maar dat is niet zo. Ik was bezig met overleven, er was niet veel ruimte voor het delen van andere zaken. Dat is nou eenmaal hoe het loopt. Het mentale stuk was en is veel zwaarder dan het fysieke. Verder hoop ik ook dat mensen het gewoon een goed boek vinden om te lezen, het is een universeel verhaal over menselijk lijden, heel veel liefde en veerkracht.
Wat ga je nu doen?
Ik ben illustrator en vormgever. En nu schrijver natuurlijk! Ik maak van alles, van geboortekaartjes tot muurschilderingen, maar ontwerp ook behang en vloerkleden. Ik geef schilderworkshops en tekenles. Na september ga ik als zzp-er verder, dat is best spannend, maar ik stap er vol vertrouwen in. Ik voel me zeker niet arbeidsongeschikt, ik pas alleen niet meer in het stramien van negen tot vijf.

Het boek van Afke heet Niks dekt de lading. Haar pseudoniem is Aster Storm. Het boek is te bestellen bij elke boekhandel en op Bol.com. Meer informatie over het boek vind je op: www.niksdektdelading.nl. Afkes werk is te zien op Instagram (hartenaster) of op www.hartenaster.nl.Tekst Annemarie Breeve
Foto archief Afke Kuyper
EERDERE
5
VRAGEN AAN...