Lucasleerkracht.nl stopt ermee!

Oktober 2019
Het is het einde van een tijdperk. Na deze laatste editie van LucasLeerKracht.nl stopt Lucas Onderwijs met het maken van een eigen personeelsmagazine. Het intranet en lucasonderwijs.nl nemen de nieuwsvoorziening over.
LeerKracht, al negentien jaar het personeelsmagazine van Lucas Onderwijs, houdt op te bestaan. Waarom eigenlijk? Communicatieadviseur Froukje Doodkorte: “Lucas Onderwijs is een complexe organisatie, met een enorme behoefte om te informeren, te inspireren en te verbinden. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een groot aantal communicatie­midde­len en -momenten. Denk aan het intranet, het jaarverslag, de website en sociale media, maar ook nieuwsbrieven, bulletins en bijeenkomsten. Er was een versnippering van middelen. De keuze is dan liever een paar middelen goed op orde, dan veel een beetje.”
 
Stevig communicatiefundament
Lucas Onderwijs kiest voor een stevig communicatiefundament met drie pijlers: het intranet, de website lucasonderwijs.nl en het jaarverslag. Doodkorte: "Zowel het intranet als de website zijn vorig schooljaar volledig vernieuwd. Het nieuwe intranet biedt al onze medewerkers volop mogelijkheden om nieuws en berichten te delen. Door de nieuwe vorm is informatie gemakkelijker te vinden. Bovendien kunnen medewerkers voor hun interessante pagina’s volgen en zo moeiteloos de laatste berichten over dat onderwerp lezen. Daarmee is het intranet voor de hand liggend als hét interne medium om te delen en te verbinden.”
 
Meer inspiratie- en ervaringsverhalen
Er ligt een prachtige basis, nu moeten we doorpakken. Het intranet bevat momenteel vooral praktische, korte nieuwsberichten. Hier zullen steeds vaker inspiratie- en ervaringsverhalen uit de scholen bij komen. Een mooi voorbeeld is de recente blog van Sara Langeveld, leerling op het Montaigne Lyceum. Zij nam als klimaatscholier deel aan de VN Youth Climate Summit in New York en stuurde dagelijks een bericht naar Froukje, die dit bewerkte en deelde op intranet en de website. “Zo zetten we een leerling in het zonnetje, de school in het zonnetje en laten we zien waar we elke dag met elkaar hard voor werken en trots op zijn”, vervolgt Froukje enthousiast. Ook een aantal vaste rubrieken, waaronder de columns van het bestuur en van Cor Verbree, krijgt een plekje op het intranet.
 
Actualiteit
Tijden veranderen en communicatiemiddelen ook. Lucas Onderwijs gaat daarin mee. Froukje Doodkorte: “Het past in deze tijd om een snellere vorm van communicatie in te zetten. Berichten kunnen sneller en gemakkelijker geplaatst worden op zowel intranet als de website. Hierdoor kunnen we ook meer inspelen op en reageren vanuit de actualiteit. Bovendien kunnen medewerkers op intranet reageren op berichten en zo een onderwerp verder brengen.”
 
Nieuwsstroom
Voor het nieuws is de communicatieadviseur afhankelijk van wat er uit de organisatie komt. Lucas Onderwijs telt 83 schoollocaties, waar van alles wordt ondernomen en beleefd. Hoe komt dat nieuws naar de Saffierhorst? Doodkorte: “Input uit de organisatie is onmisbaar! Hoe we dit gemakkelijk kunnen organiseren ben ik nog aan het uitwerken, maar één ding staat vast: álle berichten die interessant zijn voor een grote(re) groep collega’s, leuk zijn om te delen, of over zaken waar je heel trots op bent, zijn van harte welkom.”
 
Wil je onderwerpen, berichten of ideeën delen of je (schrijf)hulp aanbieden? Mail dan naar nieuws@lucasonderwijs.nl. Nu het laatste nieuws lezen op intranet? Klik hier voor het intranet.
Tekst Annemarie Breeve
Fotografie Lou Wolfs