'De kracht van de organisatie zit hem in de mensen'

Oktober 2019
'Personeelsmagazine van de SCO Lucas' was de titel van het eerste blad. Het nulnummer rolde in 1999 nog gewoon van het kopieerapparaat. Een interview met twee redactieleden van het eerste uur, John Huiskens en Marjan van Rijn.
Bij de start van het interview raken Marjan van Rijn (De Bras) en John Huiskens (Onze Wereld) meteen in gesprek. Met elkaar. Over onderwijs. Zoals dat destijds ook ging op de redactievergaderingen. Ook het recente inspectiebezoek is voer voor gesprek. En het gaat over waarom onderwijs zo'n gaaf vak is.Dat kan ook bijna niet anders met twee onderwijsmensen in hart en nieren. John heeft 39 jaar onderwijservaring en Marjan zit al 42 jaar in het vak. Hoe ging dat twintig jaar geleden met die eerste LeerKracht? Marjan: "We werkten bij de Willibrordusvereniging en die was in korte tijd gegroeid tot een grote organisatie, de SCO Lucas. We wisten niet zoveel van de nieuwe scholen en wilden meer verbinding tussen alle scholen in de club. En we bedachten dat er vast hele mooie verhalen waren op al die scholen. Daar moet je je voordeel mee doen! Dus kwam er een personeelsblad. We deden het er bij, omdat we vonden dat het nodig was."
 
Scholen bellen
Marjan en John stonden bij het kopieerapparaat toen de eerste LeerKracht eruit rolde. Hoe maakten ze het blad? Marjan: "Met degenen die het leuk vonden, zijn we stukjes gaan schrijven. We belden voor elk nummer alle scholen op, of ze nog nieuws hadden. En dat zetten we bij elkaar. We zijn gewoon begonnen. En vonden het heel leuk. We hebben wel daarna een vormgever en drukker ingeschakeld en een eindredacteur."
 


John en Marjan maakten lang deel uit van de redactie. Marjan verliet de redactie toen ze haar beleidsfunctie inruilde voor een baan als leerkracht in 2006. John nam afscheid toen in 2012 het papieren blad werd vervangen door een webzine. Hoe vinden ze het dat LeerKracht ophoudt te bestaan? John: "Jammer dat het nu verdwijnt, ik vond de overstap van papier naar online eerder al een gemis." Marjan: "Op internet klik je nu eenmaal alleen op wat je leuk vindt. Maar tegelijk: het digitale, daar kun je ook niet van weg blijven als organisatie." John: "Het is en-en naar mijn idee. Je informatie via internet, je waarden op papier. Zie het als zorg voor de ziel van de organisatie. Het blad dat thuis in de woonkamer ligt, wordt gelezen, blijft liggen, je pakt het nog eens op. Iemand op bezoek bekijkt het en je hebt er een gesprek over."
 
Trots
Hebben de twee nog tips voor de komende fase? Marjan: "De kracht van de organisatie zit hem in de mensen. En de ervaringen van mensen zijn van belang. De interessante, leuke, grappige en boeiende successen die we in het onderwijs meemaken en behalen, moeten we blijven delen. Juist deze verhalen moeten ergens zichtbaar blijven om mensen te enthousiasmeren voor ons mooie vak. En laat ook kinderen aan het woord." John: "Er was een periode dat LeerKracht wat meer doorgeefluik van het bestuur werd. Daar moet je voor waken. En je hebt een redactie voor de ideeën en contacten, maar het verder uitwerken moet je aan vakmensen over laten. Het is net als lesmateriaal. Vroeger deden we dat ook zelf, maar op een bepaald moment had je daar methodenmakers voor."
 
Tekst Annemarie Breeve
Fotografie Lou Wolfs