Van praktijkonderwijs naar mbo
Na vijf mooie jaren op het Hofstede College stapte de Haagse Gamze Tansel probleemloos over naar het ROC Mondriaan. Op haar nieuwe school wil Gamze zich klaarstomen voor een baan als managementassistente of directiesecretaresse.
Onderzoeksatelier: wetenschap en praktijk samenbrengen
Hoe ondersteunen leerkrachten de zelfstandigheid van hun leerlingen? En hoe ervaren beide partijen dit? In een onderzoeksatelier gingen enkele Lucascollega's met dit vraagstuk aan de slag.
Lesgeven op je oude school
Ooit was Çigdem Aksoy (33) leerling op de Haagse Lucasschool Onze Wereld. Op haar 21e keerde ze er als leerkracht terug. 'Veiligheid, betrokkenheid en vertrouwen. Deze school betekent zo veel voor mij.'
'Met een hond worden kinderen empathischer'
Soms dreigen leerlingen onder te sneeuwen in hun klas. Met haar opgeleide therapiehond Jade biedt Lucascollega Cecile Goedée (46) weerbaarheidstrainingen aan op basisscholen en in het voortgezet onderwijs.
Ontdek wat je talenten en dromen zijn
Bijna iedereen vraagt zich tijdens z’n carrière weleens af of ‘dit het is’. ‘Blijf ik deze baan voor de rest van mijn leven doen, of ga ik een andere kant op?’ De Lucas Academie ontwikkelde Blik op je toekomst
'Vaders zie ik vaak pas bij het adviesgesprek'
In de 41 jaar dat Dick van Buren voor de klas staat op de Haagse Nutsschool Morgenstond, heeft hij ontelbaar veel oudergesprekken gevoerd. Die vier decennia heeft hij de populatie van de school compleet zien veranderen. En daarmee ook de gesprekken met ouders.
Lerarentekort tegengaan met ontwikkeling en begeleiding
De gemeente Den Haag verwacht in 2020 alleen al in het basisonderwijs 440 vacatures. Een schrikbeeld. Lucas Onderwijs investeert al langer in het aantrekken en behouden van medewerkers én werkt samen met de gemeente en andere schoolbesturen om dit tij te keren.     
'Ik wil het beste uit de leerlingen én uit mijzelf halen'
Vanaf de pabo tot aan het pensioen voor de klas, dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Veel leerkrachten kiezen in de loop van hun carrière voor een andere functie. Zo ook Joyce van Boxtel: 'Ik heb tien jaar voor de klas gestaan, nu ga ik voor het eerst leidinggeven.'
Edith Stein-leerlingen geven Engelse les in het po
De overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs is niet voor alle leerlingen even gemakkelijk. Dat merken ook de vakdocenten Engels op het Edith Stein College. Leerlingen van het Edith Stein geven daarom extra Engelse les aan groep 7 en 8 van de Paschalisschool.
Als team in opleiding voor transities in het onderwijs
Twee leerkrachten en de directeur van de Carolusschool volgen samen een teammaster. Doel van de opleiding is onderwijs duurzaam verbeteren met de inzet van technologie. De master leidt transitieleiders op en werkt met teams om de innovaties beter te laten beklijven binnen de school.
Meer artikelen